top of page
Obrázek autoraMgr. Pavla Kasparková

Ach ten balónek!

Příprava porodních cest v těhotenství bývá otázkou, kterou mi pokládá mnoho žen. Žádná žena si jistě nepřeje, aby její hráz při porodu byla poraněna nebo rutinně nastřižena. Těhotné ženy v různých fázích těhotenství vyhledávají informace, poslouchají různé názory na doporučení, která dostávají. Oblíbeným tématem je nafukovací balónek, který se vkládá do pochvy v předporodním období.


Reklamy na tuto pomůcku (výrobce uvádí, že se snižuje riziko poranění hráze u porodu a poté pomáhá obnovit funkci pánevního dna po šestinedělí), na vás začnou cílit jistě již v raných fázích těhotenství.





Co tedy dělat? Koupit či nekoupit?

 

Když jsem se před mnoha lety poprvé setkala s touto pomůckou, byla jsem nadšená.  Doporučovala jsem ji každé ženě, která se chystala přivést na svět miminko v porodnici.  Bohužel je stále většina žen v závěrečné fázi porodu povzbuzována k tzv. aktivnímu tlačení a hráz se nemá šanci pomalu přizpůsobit tvrdé hlavičce miminka. Možnost „procvičit“ si hráz ještě před porodem mi přišla fajn. Ženy, které pomůcku používaly měly méně často provedenou epiziotomii (nástřih hráze) nebo větší porodních poranění. A to i u porodů aktivně vedených, kdy žena tlačí na povel...

 

Úkolem porodní asistentky v závěrečné fázi porodu je chránit hráz před poraněním. Někdy můžeme slyšet názor, že ochranou hráze je provedení epiziotomie. Ta by však měla být provedena jen v indikovaných případech u komplikovaných porodů. Nejčastějším důvodem bývá riziko hypoxie (nedostatku kyslíku) u miminka. Nástřih hráze je zásah do integrity těla.  Způsob provedení, jeho ošetření i průběh hojení mohou ovlivňovat prožívání poporodního období a zasahovat do dalších oblastí života ženy.

 

Ráda zkoumám různé pohledy, setkávám se s odborníky i z jiných oborů, pročítám studie od nás i ze zahraničí. Oblast sexuality a intimity vždy vyžaduje jemný přístup. Už to, že se vaší intimní oblasti v těhotenství a během porodu dotýkají cizí lidé, nemusí být pro mnoho žen přípustné. Jsou ženy, které mají obecně problém dotýkat se svých pohlavních orgánů. Pro tyto ženy není asi ideální cesta prozkoumávat tuto oblast souběžně s používáním balónku. Může to v nich naopak vyvolat větší obavy a strach uvěřit ve schopnost těla porodit dítě. Je to i jeden z důvodů, proč jsem během své praxe od striktního doporučování této pomůcky všem ženám před porodem postupně ustoupila.

 

Je tedy používání této pomůcky dobré nebo špatné?


Určitě má své místo v přípravě na porod. Jen ne u každé ženy. Posouzení může pomoci vyšetření na gynekologické fyzioterapii nebo se můžete poradit s porodní asistentkou nebo lékařem. Bez vyšetření můžeme předávat jen naše subjektivní názory. Vždy by se mělo přistupovat k doporučování pomůcek používaných v této intimní oblasti opatrně. Každá z vás je jedinečná, a proto i v této oblasti respektujte své nastavení a intuici. 


Od kdy můžu balónek používat?

 

Pokud se rozhodnete pomůcku používat, začněte ideálně po ukončení 36. týdne těhotenství. Nebojte se, první pokusy mohou být nepříjemné, ale bude se to zlepšovat. Výrobce na svých stránkách uvádí podrobné návody, indikace i kontraindikace. Výborná je také kombinace s vaginální bylinnou napářkou nebo relaxační sedací koupelí s přídavkem koupelové soli a správně vybraného esenciálního oleje.

 

Pro porod je důležité, aby vaše pánevní dno bylo funkční a elastické.  Zkuste se na své pánevní dno a hráz zaměřit.  Hráz je oblast mezi pochvou a konečníkem. Dotýkejte se této části svého těla, zaměřte se na pocity, které to ve vás vyvolává.  Zapamatujte si, že pokud oblasti své hráze budete věnovat pozornost, opečovávat přírodním olejem (olivovým, kokosovým, mandlovým...) bude s vámi vaše tělo během porodu lépe spolupracovat. Budete se snáze uvolňovat a pomáhat vašemu děťátku projít porodními cestami, aniž by vás poranilo. Vaše miminko potřebuje také jemné provázení a důvěru. 


Předcházet poranění hráze u porodu lze různými způsoby, ale o tom zase někdy příště...

154 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page